Piata ATM-urilor

 

 

La inceputul lui 2013, in Romania se inregistrau peste 10.000 de ATM-uri (Automated Teller Machine). Functionalitatile bancomatelor s-au extins de la simpla eliberare de numerar si interogarea de sold, pana la plata facturilor de telefonie mobila si fixa, plata facturilor de utilitati, plata taxelor şi impozitelor, schimb valutar sau acceptare de numerar si transferuri de bani.

In privinta migratiei catre tehnologia cu cip, in Romania au fost finalizate pe partea de acceptare 23 de proiecte de certificare EMV (Europay, MasterCard and Visa) ale retelelor de POS si ATM, iar alte 12 astfel de proiecte sunt in derulare. Practic, reteaua de automate bancare este integral compatibila cu standardul EMV, ceea ce permite acceptarea cardurilor cu cip. La nivelul anului 2008, 30% din valoarea tranzactiilor la comercianti a provenit din dispozitive compatibile EMV.

O alta cifra importanta care rezulta in urma procesului de migrare a tehnologiei este legata de nivelul de frauda, care in Romania este cu mult sub cel inregistrat la nivelul Europei. Astfel, raportul frauda/ vanzari este de 0,058% in Europa si de 0,004% în Romania.

Securitate şi securizare

Fraudele cu carduri au ajuns la un nivel ingrijorator in ultimii ani, iar hotii cateodata nu se mai chinuie sa afle PIN-ul cardurilor prin tot felul de sisteme sofisticate, ci smulg pur si simplu bancomatele din perete sau le taie cu flexul. Producatorii de ATM-uri si bancile au implementat diferite modalităti prin care asigura securitatea tranzactiilor, dar si securizarea aparatului, astfel incat incercarile de fraudare sa nu aiba succes.

Articol publicat de: OpenWay

 

 
Publica aceasta pagina pe:
 

Recomand aceasta pagina